Ceļošana
Kur aizbraukt brīvdienās

Kur aizbraukt brīvdienās

Vai arī Tu lūkojies kartē un prāto, kā varētu pavadīt brīvdienas? Tuvojoties gada siltākajam laikam, pieaug interese par īsākiem un garākiem brīvdienu ceļojumiem. Neskatoties uz to, vai plāno doties klusā atpūtā uz Latgali, nedaudz garākā braucienā līdz Igaunijai vai kādā citā braucienā, ir vērts atcerēties par ceļojuma plānošanas nozīmi, kas ļaus sagatavoties gaidāmajam ceļam un paredzēt iespējamās problēmas. 

Šajā rakstā apskatīsim 3 interesantas vietas, kur aizbraukt brīvdienās, kā arī dalīsimies ceļojuma plānošanas ieteikumos, lai brauciens būtu drošs un patīkams. Lasi tālāk!

Kur aizbraukt brīvdienās ar auto? 

Brīvdienu ceļojums ar auto var būt lielisks veids, kā izbaudīt dažādas Latvijas un kaimiņvalstu atpūtas vietas. Pastāstīsim par trīs saistošām brīvdienu laika pavadīšanas iespējām, kas būs piemērotas dažādām gaumēm.

LOTTEMA atpūta ģimenei ar maziem bērniem

Lotes zemes piedzīvojumu parks atrodas mums blakus, Igaunijā. Tas piedāvā piedzīvojumu pilnu dienu visai ģimenei. Parks ir atvērts visu vasaru (08.06.-30.08) no pulksten 10:00 līdz 18:00. Šeit bērnus sagaida vairāk nekā 100 atrakcijas, aizraujošas tematiskās mājas, piedzīvojumu parks un pludmale. Ieejas maksa no divu gadu vecuma ir 27 €. Līdz 2 gadiem — bez maksas. 

“Ezertaka” aktīvas atpūtas piekritējiem

Dodoties vien pāris stundu braucienā līdz Latgalei, aktīvās atpūtas piekritējiem ir iespēja doties interesantā pārgājienā. Ezertaka” ir pārgājiena maršruts, kura kopējais garums ir aptuveni 1107 kilometri. Pārgājiens ved cauri dažāda seguma ceļiem, tai skaitā, grants ceļiem, lauku, meža un pļavas ceļiem, kā arī asfaltētiem ceļiem. Trase ir sadalīta 49 dažādos posmos, tāpēc ikviens varēs atrast atbilstošāko pastaigu maršrutu šajā takā. Ezertaka” piedāvā apskatīt 134 ezerus un citas ūdenstilpnes. 

Klusa un romantiska atpūta diviem — “Ezīša midziņa”

Kempings Ezīša midziņa” atrodas Daugavas krastā, Ķegumā. Kā min kempinga īpašnieki, Ezīša midziņa ir vieta, kur atbraukt, atpūsties un uzkrāt spēkus jaunu virsotņu iekarošanai”. Piedāvājumā ir dažāda izmēra mājiņas, kas paredzētas gan pāriem, gan lielākām ģimenēm. Pāriem ir iespējams rezervēt Suite tipa numuriņu ar lielisku skatu un vannu istabā. Padomāts ir arī par aktivitātēm. Apkārt esošajā priežu mežā ir daudz pastaigu taku. Tajās var doties arī ar velosipēdu. Pieejamas nomaļas peldvietas, volejbola laukums un vairākas piknika vietas. Vasarā pieejamas arī dažādas aktivitātes uz ūdens.

Ņemot vērā plašās izvēles iespējas, ir svarīgi izvēlēties vietu, kas vislabāk atbilst tavām interesēm un vajadzībām. Neatkarīgi no tā, vai vēlies doties atpūtā pie dabas, atpūsties kopā ar ģimeni vai izbaudīt romantisku atpūtu divatā, ceļojot ar auto vienmēr atradīsies piemērots galamērķis, kas piedāvās neaizmirstamu pieredzi.

sieviete un kemperis

Galvenie apsvērumi, plānojot brīvdienu ceļojumu

Plānojot brīvdienu ceļojumu, ir vairāki faktori, kam svarīgi pievērst uzmanību. Apskatīsim dažus no tiem.

Galamērķis

Izvēlies galamērķi, kas atbilst tavām interesēm. Piemēram, ekskursija pa pilsētu var piedāvāt daudz kultūras objektu, tostarp muzejus, mākslas galerijas vai vēsturiskas vietas. Savukārt, ja vēlies baudīt gleznainas ainavas, apsver tādus galamērķus kā nacionālie parki, kalni, ezeri vai piekrastes zonas, kas sniegs iespēju apskatīt mutuļojošos ūdenskritumus, brangos dižakmeņus un citus dabas brīnumus.

Aktivitātes atbilstoši braucēju interesēm

Ja ceļosi ar ģimeni, piemērotas būs vietas, kas piedāvā interesantas aktivitātes bērniem. Piemēram, rotaļu laukumus, ūdens atrakcijas vai pasaku takas. Šajā gadījumā visticamāk ir vērts izvairīties no ekstrēmām izklaidēm, kas potenciāli var radīt ļoti daudz risku. Savukārt, ceļojot ar otro pusīti, būs daudz plašākas galamērķu iespējas. Piemērota būs gan mierīga atpūta kādā kempingā vai SPA, gan aktīvā atpūta, piemēram, SiguldaAdventures, kas piedāvā gan lēcienu ar gumiju no gaisu trošu ceļa vagoniņa, gan citas aktivitātes.

Braukšanas laiks

Izvēlies galamērķi, kas atbilst plānotajam atpūtas ilgumam un laikam, ko esi gatavs pavadīt ceļā. Ņem vērā tādus faktorus kā attālums, transporta veids un satiksmes intensitāte.

Naktsmītnes rezervācija

Ja nepieciešama naktsmītne, rezervē to savlaicīgi, lai nodrošinātu, ka ir dažādas izvēles iespējas un dažādu budžetu opcijas. Tā kā ceļosi ar auto, pievērs uzmanību tam, vai pie naktsmītnes būs iespējams novietot auto.

Budžets

Izplāno sava ceļojuma budžetu, iekļaujot izdevumus par degvielu, izmitināšanu, ēdināšanu, aktivitātēm un suvenīriem. Ieplāno līdzekļus arī neparedzētām izmaksām. Pieturies pie atvēlētā budžeta, lai izvairītos no pārtērēšanās.

Veselība un drošība

Pārliecinies, ka tev ir viss nepieciešamais, lai parūpētos par savu drošību un veselību ceļojuma laikā. Piemēram, dodoties ārpus Latvijas, noderīga būs ceļojumu apdrošināšana, kas iekļauj veselības aprūpi un neparedzētus medicīniskos izdevumus.

Apsverot visus iepriekš minētos faktorus un plānojot ceļojumu savlaicīgi, varēsi maksimāli izbaudīt ceļojumu bez lieka stresa.

mamma pie stūres

Drošības prasības ceļojot ar auto: bērnu sēdeklīšu lietošana

Ja brīvdienu ceļojumā dosies ar auto un līdzi brauks arī mazākie ceļotāji, ir svarīgi pievērst uzmanību drošības prasībām, kas attiecināmas uz bērnu sēdeklīšu lietošanu. Bērnu pārvadāšana auto sēdeklītī ir ļoti svarīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, autosēdeklīši ir izstrādāti, lai aizsargātu bērnu sadursmes gadījumā, nodrošinot būtisku atbalstu viņa galvai, kaklam un mugurkaulam. 

Otrkārt, daudzās valstīs bieži vien ir juridiska prasība izmantot autosēdeklīti bērniem līdz noteiktam vecumam, augumam vai svaram. Par prasību neievērošanu tiek uzlikts naudas sods. Pievērs tam uzmanību, pirms dodies braucienā ar auto ārpus Latvijas.

Pētījumi liecina, ka bērnu sēdeklīšu izmantošana ievērojami samazina traumu risku bērniem, kas iesaistīti autoavārijās, padarot tos par dzīvības glābšanas līdzekli. Tomēr pēc CSDD aptaujas datiem, 33% aptaujāto savus bērnus mēdz pārvadāt bez autosēdeklīša vai speciālā paliktņa, kas rada nopietnus drošības riskus. Esam apkopojuši svarīgāko informāciju par to, kā lietot bērnu sēdeklīti:

  • Līdz 15 mēnešiem bērns obligāti jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam;
  • Autosēdeklīša integrētās jostas jānostiprina stingri, maksimāli tuvu bērna ķermenim;
  • Aukstā laikā bērns jāpiesprādzē, novelkot biezās drēbes;
  • Uz 0. grupas sēdeklīšu sānu uzlīmes parādīts, kā ražotājs paredzējis novietot krēsliņa rokturi braukšanas laikā;
  • Sprādzējot bērnu uz paliktņa, auto drošības jostu balsti uz augšstilbiem un pleciem, nevis pāri vēderam un kaklam, lai netraumētu bērnu;
  • Nelieto vecākus par šī standarta sēdeklīšiem: ECE R44.03, R44.04 vai R129;
  • Auto sēdeklītis/paliktnis jāizmanto, līdz bērns sasniedz 150 cm augumu.

 

Kādu krēsliņu izvēlēties savam bērnam?

Lai izvēlētos atbilstošāko auto krēsliņu bērnam, jāņem vērā bērna svars un vecums. Vari vadīties pēc šīm vadlīnijām:

0+ grupa – 0-13 kg – no dzimšanas līdz 15 mēn.

0-1 grupa – 0-18 kg – no dzimšanas līdz 4 g.

1 grupa – 9-18 kg – 15 mēn. līdz 4 g.

½ grupa – 9-25 kg – 15 mēn. līdz 7 g.

1/2/3 grupa – 9-36 kg – 15 mēn. līdz 12 g.

2/3 grupa paliktnis ar atzveltni (high-back booster) – 15-36 kg – 4 līdz 12 g.

2/3 grupa paliktnis bez atzveltnes (booster cushion) – 22-36 kg – 6 līdz 12 g.

bērni auto sēdeklītī

Transportlīdzekļa apdrošināšana: OCTA un KASKO

Pirms došanās brīvdienu ceļojumā ar auto, ir būtiski pārliecināties par apdrošināšanas esamību un risku segumu. Ir divi auto apdrošināšanas veidi — OCTA un KASKO.

OCTA ir sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Tā ir obligāta visiem, kas piedalās ceļu satiksmē ar transportlīdzekļiem, un paredz kompensācijas izmaksu trešajām personām, ja notiek negadījums, kurā ir iesaistīts apdrošinātais transportlīdzeklis.

Savukārt KASKO ir brīvprātīgā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana, kas kompensē zaudējumus, kas radušies transportlīdzekļu bojājumu, zādzības vai laupīšanas gadījumā. Atšķirībā no OCTA, KASKO apdrošina arī paša apdrošināšanas ņēmēja transportlīdzekli.

Apskatīsim svarīgākos auto apdrošināšanas aspektus, kas jāņem vērā pirms brīvdienu ceļojuma. 

Pārbaudīt OCTA polises derīgumu

Pārbaudīt OCTA polises derīgumu ir būtiski, jo bez derīgas polises ir aizliegts piedalīties ceļu satiksmē. Par braukšanu bez derīgas OCTA polises tiek piemērots sods. Visērtāk OCTA pārbaudi veikt tiešsaistē. Lai pārbaudītu OCTA polises derīguma termiņu, jāievada reģistrācijas vai šasijas numurs Latvijas Transportlīdzekļu Apdrošinātāju Biroja (LTAB) mājaslapā. Ja polises derīguma termiņš ir beidzies, laiks iegādāties jaunu polisi.

Kur uzzināt OCTA polises numuru

Zināt savu OCTA polises numuru ir būtiski vairāku iemeslu dēļ, taču sevišķi svarīgi tas būs, ja iekļūsi ceļu satiksmes negadījumā un būs nepieciešama apdrošinātāja palīdzība. Taču, kur uzzināt OCTA polises numuru?

Savu OCTA polises numuru varat uzzināt vairākos veidos. Visērtāk to būs pārbaudīt jau iepriekš minētājā Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) mājaslapā. Arī šajā gadījumā būs nepieciešams ievadīt auto reģistrācijas vai šasijas numuru. Pēc tam uzzināsi gan polises apdrošināšanas periodu, gan atbildīgo apdrošinātāju. 

KASKO apdrošināšana

Kā iepriekš minējām, KASKO ir brīvprātīgā sauszemes transportlīdzekļu apdrošināšana, kas sniedz plašu risku segumu. Pie tam, KASKO sedz zaudējumus, kas radušies transportlīdzeklim, neatkarīgi no tā, kurš izraisījis ceļu satiksmes negadījumu. KASKO apdrošināšana būs īpaši noderīga gadījumos, kas saistīti ar auto zādzību vai neatgriezeniskiem bojājumiem.

Ceļojuma maršruta un aktivitāšu plānošana

Kad esi izdomājis, kur vēlies doties, kādā sastāvā brauksiet un pārliecinājies par visiem drošības aspektiem, ir laiks ceļojuma maršruta plānošanai. Šeit svarīgi pievērst uzmanību brauciena ilgumam un iespējamajiem ceļu satiksmes ierobežojumiem, piemēram, slēgtiem ceļiem. Tāpat vērts pārbaudīt, vai nešķērsosiet maksas ceļus. Latvijas mērogā tā ir Jūrmala, savukārt Igaunijā ir vairāki maksas ceļi. Kad plānosi ceļojuma maršrutu, apskati vai pa ceļam ir kādas interesantas apskates vietas vai aktivitātes. Tas var būt veids, kā garāku braucienu padarīt interesantāku. 

Praktiski padomi veiksmīgam ceļojumam

Noslēgumā padalīsimies ar dažiem praktiskiem padomiem, kas palīdzēs ceļojumu padarīt patīkamāku. 

Ēdiena un dzēriena sagatavošana ceļojumam

Atkarībā no brauciena ilguma, ir vērts sagatavot līdzi uzkodas un dzērienus, kas palīdzēs ar izsalkumu ceļā. Ceļojums ar auto var būt garš un nogurdinošs, tāpēc ir svarīgi sagatavot uzturvielām bagātu pārtiku, kas nodrošina nepieciešamo enerģiju un izturību ilgstoša brauciena gadījumā.

Turklāt iepriekšēja pārtikas un dzērienu sagatavošana var palīdzēt izvairīties no dārgas ēdināšanas pa ceļam. Mājās gatavoti ēdieni parasti ir lētāki un arī veselīgāki.

Automašīnas tehniskā pārbaude pirms izbraukšanas

Ja brīvdienu ceļojumā dosies ar auto, tad neatņemama sagatavošanās procesa sastāvdaļa ir automašīnas tehniskā pārbaude. Ideālā variantā auto pirms ceļojuma pārbaudi pie kvalificēta automehāniķa.

Ņemot vērā iepriekš minēto, pirms došanās brīvdienu ceļojumā, ir svarīgi pārliecināties par sekojošiem faktoriem — vai izvēlētais galamērķis ir saistošs visai kompānijai, ar kuru brauksiet, vai auto ir atbilstošā tehniskajā stāvoklī un apdrošināts, kā arī vai nešķērsosiet maksas ceļus. Ar rūpīgu ceļojuma plānošanu varēsiet izbaudīt brīvdienas droši un bez raizēm. 

ģimenes ceļojums