Ceļošana
Ceļojums uz Igauniju ar auto

Ceļojums uz Igauniju ar auto

Mūsu kaimiņzeme Igaunija ik gadu pulcē tūristus no visām pasaules malām sava dabas skaistuma un kultūras bagātības dēļ. Arī latviešu vidū šis brīvdienu galamērķis ir populārs, sevišķi, ceļojot ar auto, kas sniedz brīvību un elastību. 

Šajā rakstā pastāstīsim par populārākajiem galamērķiem Igaunijā un kam pievērst uzmanību, plānojot ceļojumu uz Igauniju ar auto. Lasiet tālāk!

Maršruta plānošana un ceļojuma galamērķi Igaunijā

Populārākie galamērķi Igaunijā ir Tallina, Tartu, Pērnava, kā arī Saaremaa un Hiiumaa salas. Apskatīsim katru no šiem galamērķiem nedaudz tuvāk. 

Tallina

Igaunijas galvaspilsēta Tallina atrodas aptuveni 313 km attālumā no Rīgas, kas ir aptuveni 4 stundu brauciens. Tallinas centrā Jums būs iespēja apskatīt vecpilsētu, kas ir viens no populārākajiem apskates objektiem. Taču stundas braucienā no Tallinas pavērsies iespēja apskatīt vairākus citus populārus apskates objektus, tai skaitā, Jegalas ūdenskritumu, Viru purva taku, kapteiņu ciemu Kesmu, Saula Siniallikad” avotus, Keilas ūdenskritumu, Pakri ragu un bāku, Padizes klosteri, Rummu karjeru un Paekalda atpūtas centru.

Tartu

Tartu ir aptuveni 254 km attālumā no Rīgas, kas ir aptuveni 3 stundu un 30 minūšu brauciens. Tā ir pilsēta ar kolorītu kultūras mantojumu, kas apvienots ar mūsdienīgumu. Daži no populārākajiem apskates objektiem Tartu — Tartu Universitāte, Tartu Doma baznīca, Tartu rātsnams, AHHAA Zinātnes centrs, Igaunijas Nacionālais muzejs, Tartu vecpilsēta, Tartu Universitātes botāniskais dārzs, Tartu Pilsētas muzejs, A. Le Coq alus muzejs, Supilinnas pilsētas daļa un Domkalna parks.

Pērnava

Pērnava atrodas aptuveni 186 km attālumā no Rīgas un ir skaista piejūras pilsēta. Tieši tāpēc viens no populārākajiem apskates objektiem šajā pilsētā ir pludmale un promenāde. Pie populārām atpūtas vietām var minēt Dūņu dziedniecību”. Līdzīgi kā Tallinā un Tartu, arī Pērnavā ir vērts apskatīt vecpilsētu. Vecpilsētas sirdī atrodas gājēju iela Rüütli. Esot Pērnavā, noteikti ir vērts aiziet arī līdz Tallinas vārtiem, kas ir vienīgie Baltijas valstīs saglabājušies vaļņa vārti.

Saaremaa un Hiiumaa salas

Saaremaa ir tālākais no Igaunijas galamērķiem, kas atrodas 338 km attālumā no Rīgas. Savukārt Hiiumaa sala ir 237 km attālumā. 

Saaremaa ir lielākā Igaunijai piederošā sala un trešā lielākā sala Baltijas jūrā. Uz salas atrodas vairāki dabas un kultūras pieminekļi — Kāli meteorītu krāteris, Kuresāres viduslaiku pils, Pangas klintis, Poides pils, Undvas klints, vējdzirnavas un Zoneburgas pils. 

Savukārt Hiiumaa sala ir otra lielākā Igaunijai piederošā sala. Uz šīs salas nebūs tik daudz apskates objektu kā Saaremaa, tomēr noteikti ir vērts apskatīt Kepu bāku un Kerdlas meteorīta krāteri.

Sāremā

Ceļojuma laikā nepieciešamie dokumenti

Lai gan uz robežas ar Igauniju pasu kontrole vairs netiek veikta, tāpat ir ieteicams ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu (pase vai ID karte). Tāpat būs nepieciešami daži ar auto saistīti dokumenti, piemēram, automašīnas reģistrācijas apliecība. 

Dodoties uz ārzemēm, ieteicams apsvērt ceļojumu apdrošināšanas iegādi, kas, nepieciešamības gadījumā, segs medicīniskos izdevumus. Kā arī ieteicams paņemt līdzi EVAK karti. EVAK jeb Eiropas veselības apdrošināšanas karte ir dokuments, kas apliecina, ka persona ir Eiropas Savienības dalībvalsts iedzīvotājs un ir sociāli apdrošināts. EVAK karte apliecina personas tiesības saņemt nepieciešamo vai neatliekamo medicīnisko veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kāda tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem.

Auto sagatavošana ceļojumam

Pirms došanās ceļā, svarīgi ceļam sagatavot arī savu auto. Divi no svarīgākajiem aspektiem — auto tehniskais stāvoklis un apdrošināšana. 

OCTA derīguma termiņa pārbaude

OCTA apdrošināšana ir obligāta ikvienam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Par braukšanu bez derīgas polises tiek piemērots sods. Tieši tāpēc OCTA derīguma termiņa pārbaude pirms brauciena ir ļoti būtiska. To var izdarīt Latvijas Transportlīdzekļu Apdrošinātāju Biroja (LTAB) mājaslapā. Viss, kas nepieciešams, ir auto reģistrācijas vai šasijas numurs. Ja polise vairs nav derīga, laiks iegādāties jaunu. OCTA polisi var iegādāties uz dažādiem termiņiem — 1, 3, 6, 9 un 12 mēnešiem. Svarīgi atcerēties, ka dodoties ārpus Latvijas, OCTA polisi nepieciešams ņemt līdzi izdrukātā veidā.

KASKO apdrošināšana Jūsu auto

KASKO apdrošināšana paredz, ka tiek segti transportlīdzeklim nodarītie zaudējumi pat tad, ja bijāt tas, kurš izraisīja negadījumu. KASKO polise sedz dažādus riskus — sadursme ar dzīvnieku, dabas stihijas, numurzīmes pazaudēšana vai zādzība, sadursme ar šķērsli vai gājēju, nobraukšana no ceļa, skrāpējumi, utt. Par pilnu segumu pārliecinieties pie konkrētā apdrošinātāja. Ja OCTA polises iegāde ir obligāta ikvienam auto vadītājam, tad KASKO apdrošināšana ir brīvprātīga.

Riepu spiediena pārbaude

Apdrošināt auto ir ļoti svarīgi, bet ne mazāk svarīgi ir pārbaudīt auto tehnisko stāvokli pirms došanās ceļā. Viena no svarīgākajām pārbaudēm ir riepu spiediena pārbaude. Riepu spiediena pārbaude ir būtiska ne tikai ekonomisku apsvērumu dēļ, bet tai ir ietekme arī uz drošību braukšanas laikā.

Piemēram, riepas ar pareizu spiedienu uzlabo automašīnas saķeri ar ceļa segumu, kas ir būtiski gan uz sausa, gan slapja ceļa seguma. Pareizs spiediens nodrošina labāku kontroli un vadāmību, samazinot bremzēšanas distanci sliktos laika apstākļos.

Pārbaudīt riepu spiedienu var jebkurā degvielas uzpildes stacijā. Ieteicamais spiediens parasti ir norādīts automašīnas instrukcijā, uz riepas, uz automašīnas durvīm vai uz degvielas tvertnes vāciņa. Svarīgi atcerēties arī par rezerves riepu, kas var būt nepieciešama, ja ceļojuma laikā sanāks pārdurt kādu no riepām.

spiediena pārbaude riepās

Auto akumulatora uzlādes līmeņa pārbaude

Otra no būtiskākajām pārbaudēm ir auto akumulatora uzlādes līmeņa pārbaude. Akumulatora uzlādes līmenis nosakāms ar multimetru. Pilnībā uzlādēta auto akumulatora sprieguma rādījumiem būtu jābūt no 12,6 voltiem un augstāk. Ja rādītājs ir zemāks, laiks uzlādēt akumulatoru. Ja tas pēc uzlādes nedarbojas vai atkārtoti izlādējas, laiks iegādāties jaunu. 

Praktiski padomi drošam un ērtam ceļojumam

Jebkuru ceļojumu var padarīt patīkamāku, tam kārtīgi sagatavojoties. Esam apkopojuši 3 noderīgus padomus drošam un ērtam ceļojumam.

Drošības pasākumi uz ceļa

Pirms dodieties ceļā, apskatiet kādi ir ceļu satiksmes noteikumi galamērķī un vai ir būtiskas atšķirības no braukšanas pa Latvijas ceļiem. Savukārt attiecībā uz personīgo drošību, vienmēr pārliecinieties, ka visi pasažieri ir piesprādzējušies un tiek pārvadāti atbilstoši noteikumiem, sevišķi tas attiecas uz bērniem un auto sēdeklīšiem.

Ko ņemt vērā ceļojot ar bērniem

Atsaucoties uz iepriekš minēto, ceļojot ar bērniem, ir būtiski pievērst uzmanību auto sēdeklīšu lietojumam un drošībai. Izvēlieties auto sēdekli, kas atbilst bērna augumam un svaram. Atcerieties, ka līdz 15 mēnešu vecumam bērnu auto sēdeklītis ir jānovieto pretēji braukšanas virzienam.

Ja ceļosiet kopā ar mazu bērnu, ņemiet līdzi grāmatiņas, rotaļlietas un spēles, lai bērniem būtu kāda nodarbe braukšanas laikā. Iespējams, pa ceļam ir kāda interesanta aktivitāte, ko iekļaut maršrutā. Tāpat noteikti noderēs garšīgas uzkodas un kāds dzēriens. 

ceļošana ar bērniem

Ceļojuma budžeta plānošana

Visbeidzot, savlaicīgi plānojiet ceļojuma budžetu. Apkopojiet visus potenciālos izdevumu avotus, tādus kā transports, izmitināšana, ēdināšana un izklaides izdevumi. Iekļaujiet budžetā arī papildus līdzekļus neparedzētiem izdevumiem. Plānojot savu ceļojuma budžetu apdomāti, jūs varat nodrošināt, ka jūsu ceļojums nekļūs par finansiālu slogu.

Kopumā, Igaunija ir viens no tiem galamērķiem, kas būs lieliski piemērots gan ceļojumam ar ģimeni, gan divatā vai individuāli. Izvēloties jebkuru no populārākajiem galamērķiem, Jūs sagaidīs bagātīga dabas un kultūras programma. Atliek vien savlaicīgi sagatavot savu auto ceļam un saplānot budžetu, lai ceļojumā varētu doties bez raizēm.